احتمال تأثیر (احکام)
شرط دومِ امر به معروف و نهی از منکر، احتمال تأثیر است.یعنی امر و نهی کننده باید احتمال بدهد که امر و نهی او اثر و نتیجهاي ولو در آینده دارد. (اجوبۀ الاستفتاءات، س 1057)
بعضی گفته اند که باید احتمال تأثیر وجود داشته باشد. من میگویم احتمال تأثیر همه جا قطعی است؛ مگر در نزد حکومتهاي قلدر، قدرتمندان و سلاطین. آنهایند که البته حرف حساب به گوششان فرونمی رود و اثر نمیکند؛ اما براي مردم چرا. براي مردم، حرف اثر دارد. ( 1377/02/22جلسه ي پرسش و پاسخ دانشگاه تهران)
اگر بداند که امر به معروفش و یا نهی از منکرش نسبت به طرف که معروف را ترك کرده و یا منکر را مرتکب شده هیچ اثري ندارد، ولی نسبت به شخص دیگري که او نیز انجام داده اثر میگذارد به شرطی که خطاب را متوجه شخص او نکند بلکه متوجه مرتکب اول کند، واجب است به منظور تأثیر در دیگري، شخص مرتکب و یا تارك معروف اول را نهی از منکر ویا امر به معروف کند. (تحریر الوسیله امام خمینی،شرط دوم مسأله 9)
اگر بداند که فلان شخص معین امر و نهیش درطرف مؤثر است نه امر و نهی خودش، واجب است به آن شخص امر کند که او طرف را امر به معروف و نهی از منکر کند، البته در صورتی که بداند که وي با وجود شرائط تکلیف اهمال کرده است.(تحریر الوسیله امام خمینی،شرط دوم مسأله 10)