سبك زندگی امام رضا عليه السلام
قرآن بزرگترين كتابي است كه مي توان از آن فرازهاي مهم و گسترده اي از سبك زندگي را بدست آورد كه الگوي جامعي را در اختيار انسان قرار مي دهد.پس ازقرآن سيره معصومين راهبر انسانهاست .
سبك زندگي با مفهوم عقل معاش يكسان است يعني همان شيوه زيستن و سيره يعني نوع راه رفتن. يعني عقلي كه به انسان مي گويد چطور بايد زندگي كرد. با سيري در زندگي معصومان عليهم السلام مي توان زندگي مومنانه اي ساخت و شيوه زيستن را مشق كرد. در زندگي امام رضا عليه السلام دو بعد مهم و اساسي وجود دارد كه از همه ابعاد وجودي ايشان بيشتر نمود يافته است . يكي علم والا و جامعيت علمي حضرت بود كه در قالب روايات توحيديو اخلاقي و كلامي و مناظره هاي علمي با نمايندگان اديان و مذاهب مختلف ظهور و بروز كرده و بر همين اساس حضرت را عالم آل محمد (صلوات الله عليه) مي خوانند و ديگري رأفت و مهرباني با عامه مردم به ويژه زير دستان و غلامان و فقرا و مستمندان بود كه برهمين اساس آن حضرت را رئوف مي خواندند.
اما در مورد ويژگيهاي شخصيتي امام رضا عليه السلام ميتوان به اخلاق و ادب ايشان اشاره نمود كه سبب شده بود حضرت دوستان بسياري داشته باشند ، زهد حضرت كه در اين باره مي فرمودند زاهد آن است كه حلال دنيا را از ترس حساب و كتاب و حرام دنيا را از ترس عقاب ترك كند. همينطور عبادت و فروتني حضرت در برابر خداوند از ويژگيهاي بارز ايشان بود ايشان اسوه كامل عبوديت بودند و در اين راه به حدي رسيده بودند كه ايشان را عاشق عبادت مي دانستندايشان علاوه بر عبادت عام بسياري از اوقات روز را به درس و بحث مشغول بودند و فقه و علوم محمدي را به شاگردانشان مي آموختند و درس را نمونه اي از عبادت مي دانستند.
در سخاوت و تواضع و همچنين صبر و مقاومت نيزهمواره پيش قدم بوده و الگوي تمام عيار انسانيت بودند.
رفتار ايشان با خانواده نيز در نهايت احترام و ادب بود ، ايشان به عنوان فرزند ارشد خانواده مسئوليت نگهداري خانواده را در غياب پدر عهده دار بوده وخطرات دشمنان را از ايشان دور مي نمودند .همانطور كه مي دانيم علاقه ايشان به امام جواد عليه السلام نيز خود نشان دهنده ميزان محبت و الفت ايشان به خانواده بود.
همه آنچه گفته شد قطره اي از درياي عظيم علوم و اخلاق و سيره امام رضا عليه السلام است كه مي تواند راه گشاي زندگي شيعيان و پيروان حضرت باشد.