شرح مختصری بر نامه امام رضا علیه السلام به حضرت عبدالعظیم حسنی
??? قسمت سوم
5. ترک #جدال بیفایده: در آیات قرآنی از جدال جز به جدال احسن و مجادله به روش نیک نهی شده است.(نحل، آیه 125) جدال احسن که با هدف تعلیم و بیان حقیقت صورت میگیرد با استفاده از معقولات مقبول در نزد مخاطب است. اما روشهای دیگر جدال جز زیان برای دو طرف چیزی دربر ندارد. از این رو امام رضا(ع) در سفارش خویش به شیعیان میفرماید که از درگیری و جدال در کارهای بیهوده و بی فایده پرهیز کنند.
6. صلهرحم: رفت و آمد با دیدیگر و رابطه گرم و دوستانه با هم بویژه میان خویشان و نیز برادران ایمانی امری است که امام رضا (ع) بر اساس آموزههای قرآنی به آن دعوت میکند؛ چرا که این کار باعث تقریب به خدا و اهل بیت عصمت (ع) و دیگر اولیای الهی میشود. و موجب طول عمر شخص و افزایش روزی میگردد.
بهترین #صله_رحم همان زیارت قریب و بعید چهارده معصوم (ع) است که خداوند فرمان به آن داده و از قطع آن نهی کرده است.(بقره، آیه 27، رعد، آیه 25؛ و روایات تفسیری) و یکی از راههای صلهرحم صلوات فرستادن و اظهار دوستی و محبت به اهل بیت (ع) و اطاعت از آنان است.(آل عمران، آیات 31 و 32؛ احزاب، آیه 33)
7. نیکی و #بخشش : امام رضا (ع) در سفارش خویش به شیعیان میفرماید: به دوستان ما توجه ده که خدا نیکوکرداران آنان را مورد بخشایش قرار داده و بدکاران آنان را جز اهل شرک و آزار رسان به مومنان و کینه ورزان میبخشد. به نظر میرسد که جز این سه امر خیر همه امور قابل بخشش و عفو است و انسان میبایست احسان را در این امر تمام کند، چرا که یکی از مصادیق احسان به دیگری همان عفو و بخشش از گناهان است. البته اگر انسان یکگام فراتر رود و افزون بر احسان بهمقام اکرام وارد شود و پس از عفو و بخشش، بذل و اکرام و مساعدتی مالی و معنوی و مانند آن داشته باشد، بسیار به ایمان نزدیکتر خواهد بود.
8. ترک #شرک : براساس آموزههای قرآنی شرک، ظلم بزرگی است که بخشیده نمیشود. انسانها باید از هرگونه شرک خود را برهانند. متاسفانه بسیاری از مسلمانان دچار نوعی شرک خفی هستند که باید از آن اجتناب شود.(لقمان، آیه 13)