شهید آیت الله سید عبدالحسین دستغیب از علما و روحانیون مبارز شیراز بود که در شب عاشورای ۱۲۹۲ شمسی در شیراز و در خانواده روحانی به دنیا آمد و در طفولیت دروس حوزوی را نزد پدرش آموخت و پس از مرگ پدر، نزد شیخ اسماعیل ملا احمد دارابی و ملا احمد ارسنجانی دوره مقدماتی و سطح را در مدرسه خان شیراز ادامه داد و در سال ۱۳۱۴ به نجف اشرف رفت. (1)
شهید آیت الله دستغیب در طول هفت سال اقامت در جوار بارگاه پرفیض حضرت علی بن ابی طالب علیه السلام با جدیّت تمام به ادامه تحصیل و تهذیب مشغول شد و به مراتب علمی و معنوی بالایی دست یافت و در همان سنین جوانی به درجه اجتهاد رسید.
وی با مراجعت به شیراز و همزمان با سقوط حکومت رضاخانی مسجد جامع عتیق شیراز را که مخروبه بود با همکاری مرد تجدید بنا و آن را به کانونی برای تبلیغات دین و شعائر اسلامی تبدیل کرد.(2)
برگزاری جلسات تفسیر قرآن، برنامه دعاى کمیل در شبهای جمعه مسجد جامع عتیق شیراز، مجالس سوگوارى و بحث هاى ولایت اهل بیت (ع) در ایّام محرم، صفر و فاطمیه و بحثهای اصول عقاید از مهمترین برنامههای شهید دستغیب در شیراز بود.این مجاهد نستوه در خانهای محقر و ساده زندگی میکرد، کلامش ساده و شیوا بود و مسایل سخت فلسفی و حکمت را به گونهای بیان میکردند که همه مردم آن را میفهمیدند و از آن سود میبردند. شهید دستغیب در هر شرایطی پشتیبان رهبر و ولایت فقیه بود و مبازره علیه رضاخان و پشتیبانی جدّی از نهضت امام خمینی سبب شد مدتی از عمر این عالم گرانقدر در زندان سپری شود. آیت اللّه دستغیب پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، به عنوان نماینده امام و امام جمعه شیراز در استان فارس به خدمت مشغول شد و در سالهای دفاع مقدس، به کمک رزمندگان و تشویق جوانان، به مقابله با استکبار برخواست. این معلم اخلاق در طول عمر پر برکتش ۵۵ جلد کتاب را به رشته تحریر درآورد که کتابهای گناهان کبیره، قلب سلیم، استعاذه، صلاةُ الخاشعین، خطبههای شعبانیه، داستانهای شگفت، توحید، معاد، بندگی راز آفرینش، معراج و زندگانی صدیقه کبری از مهمترین آثار این شهید والا مقام بود. ایستادگی ایشان در دفاع از اسلام و انقلاب اسلامی و شجاعتشان در افشای فتنه های دشمنان علیه انقلاب باعث شد دشمنان نتوانند وجود وی را تحمل کنند و در روز جمعه ۲۰ آذرماه سال ۱۳۶۰ هنگامی که از منزل به همراه تعدادی از یاران همراهش به سمت محل برگزاری نماز جمعه می رفت توسط یک زن تروریست « گوهر ادب آواز» که یکی از اعضای سازمان مجاهدین خلق ایران بود با بمب گزاری انتحاری به فیض شهادت رسید و پیکر مطهرش پس از تشییعی با شکوه، در جوار مرقد مطهر سید میراحمد به خاک سپرده شد.(3)
1)جعفر سبحانی، سیمای فرزانگان، ج۲، قم، ۱۳۸۰ش ج۲، ص۶۰۶؛
2)محمدهاشم دستغیب، یادواره شهید حضرت آیت الله حاج سید عبدالحسین دستغیب شیرازی، شیراز، ۱۳۶۲. ص۹۵
3) یاران امام به روایت اسناد ساواک، ج10. ص۲۲