كار، همت و اشتغال از ديدگاه معصومان «عليهم السلام »
كار، همت و اشتغال از ديدگاه معصومان «عليهم السلام »
مريم نقي پوران - فضه رفيعي - ليلا نادري - اعظم مرداني
پاييز 1389
چكيده
موضوع تحقيق حاضر با عنوان «كار، همت و اشتغال از ديدگاه معصومان – عليهم السلام– » بوده كه به منظور آشنايي اهميت و جايگاه كار و همت بلند مي باشد. بي گمان به معناي تلاش و كوشش براي توليد در هر حوزه اي، عملي ارزشي است. كار به اشكال مختلف ظهور و بروز مي كند؛ از اين رو مي توان از كار فكري، كار هنري، كار معنوي و كار جسمي و بدني سخن گفت. در همه اين موارد آن چه اصالت مي يابد تلاش توليدي بشر است. بشر براي دست يابي به كمال و سعادت و آسايش و آرامش،نيازمند تهيه امكانات و وسايل و برطرف كردن مشكلات و چالش هاي پيش روست. از اين رو اقدام به تلاش و كوشش مي كند تا به اين هدف نايل شود. براي دست يابي به هدف، تلاش در شكل هاي پيش گفته خودنمايي مي كند.
واژگان كليدي: كار، همت، شغل، كارگر، روزي حلال
مفهومشناسي
از نظر لغوي: شغل و پيشه
از نظر اصطلاحي: عملياتي است كه انسان با استفاده از مغز، دستها، ابزار، و ماشين ها براي استفاده عملي از ماده روي آن انجام مي دهد. و اين اعمال نيز متقابلاً بر انسان اثر ميگذارد.
ارزش و اهميت كسب و كار در اسلام
يكي از پايههاي مهم اقتصادي (اسلامي) كار است و اسلام براي كارهاي توليدي به ويژه كشاورزي و دامداري و كارهاي توزيعي و كسب تجارت و اهميت بسيرا قائل است و مردم را از بيكاري و تنبلي و سهلانگاري به شدت نهي كرده است.
امام باقر (علیه السلام) انسان بيكار را به مردار تشبيه كرد. و او را مبغوض ترين افراد نزد خداوند ميداند آن حضرت فرمده است:
«إبغض الخلقِ اِلي اللهِ صِفةٌ با اليل و بطالٌ باِ النهار.»
دانلود مقاله كار، همت و اشتغال از ديدگاه معصومان «عليهم السلام »