نقش اسراف در نظام اقتصادی خانواده
نقش اسراف در نظام اقتصادی خانواده
افسانه حیدری
طاهره پیران
چکیده
ضایع کردن نعمت های الهی و نابود ساختن مواهب طبیعی و هدر دادن درآمدهای عمومی و صرف آن در راه باطل حرام است. وجود امکانات زندگی برای خانواده و وجود نعمت های الهی همه به منظور رشد و تعالی در اختیار آنان قرار داده شده است. بنابراین بهره برداری از این نعمت ها و امکانات باید با اوامر وحدود الهی همسویی داشته باشد و موجب سعادت انسان و در پی آن خانواده ها گردد و حال آن که اسراف در نظام اقتصادی خانواده بر هم زننده ی اعتدال و میانه روی و به وجود آورندۀ فساد و تباهی در جهت خلاف حرکت تکاملی در زندگی فرد است
کلید واژه : اسراف، مسرف، خانواده، تبذیر، اعتدال، اقتصاد
مفاهیم:
تعریف لغوی اسراف : واژه اسراف در لغت به معنای از حد درگذشتن، احد تجاوز کردن، زیاده روی، چیزی را بیش از حد به کار بردن، بیهوده خرج کردن، ولخرجی کردن و خرج کردن از حد اعتدال در کاری آمده است(1)
تعریف لغوی تبذیر : تبذیر در لغت به معنای پراکندگ کردن، متفرق ساختن، پاشیدن آوره است(2)
تعریف اصطلاحی اسراف و تبذیر : واژه ای اسراف تنها یک واژه ی اقتصادی نبوده و کاربرد آن منحصر به امور مالی نیست بلکه این واژه قبل از آن که نشانه ی جرم در اور اقتصادی می باشد، بیانگر وضعیت نامناسب و غیر معقول اخلاقی و فرهنگی شخص یا جامعه مسرف است. که حالت تجاوزگرانه و بی اعتنایی به قوانین و حدود شرعی و انسانی می باشد. براین اساس به کارگیری این واژه در قرآن کریم و روایات معصومین در مورد تجاوز از مرز شرع و خصلت های انسانی و گام نهادن به وادی گناه و معصیت بسیار، است. قرآن کریم در آیۀ 147 آل عمران می فرماید : «و ما کان قولهم الاّ أن قالوا ربّنا إغفرلنا ذنوبنا و اسرافنا أمرنا و ثبّت أقدامنا و انصرنا علی القوم الکافرین»
و تبذیر به معنی پخش کردنی است که موجب نابودی شود و یا حداقل، نتیجه و عاقبت آن معلوم نباشد. اگر چه تبذیر همانند اسراف شامل امور غیر مالی می شود امّا شامل مسائل: اعتقادی نمی شود و بلکه بیشتر در امور مالی به کار می رود. در تبذیر، نوعی ناآگاهی نسبت به آینده وجود دارد امّا اسراف کار از آثار و نتایج خود آگاهی نسبت به آینده وجود دارد امّا اسراف کار از آثار و نتایج خود آگاه است(3)
دانلود مقاله نقش اسراف در نظام اقتصادی خانواده