کار از منظر علی بن ابی طالب(علیه السلام)
مدرسه علميه امام خميني(ره)
موضوع: کار از منظر علی بن ابی طالب(علیه السلام)
محقق:
رقيه حاتمي
پاييز 89
چكيده
موضوع مقاله: كار از منظر علي ابن ابي طالب (علیه السلام) مي باشد.
كار ابزاري براي به فعليت رسيدن نيروهاي پتانسيل جسمي و عقلي انسان در جهت رشد و شكوفايي استعدادهاي فطري و دروني و آماده سازي آنها براي بهرهبرداري انسان ميباشد.
از آنجايي كه انسان ها طبعاً موجوداتي اجتماعي اند و براي رسيدن به بيشتر هدف هاي مادي و معنوي شان ناگزيرند، امكانات موجود را به فعليت برسانند تا بتوانند از آن بهره برداري نمايند.
هدف از ارائه اين مقاله، بيان نمودن اين نكته است كه كار در واقع يك وظيفه اجتماعي است كه موجب مي شود انسان به كمك ديگران اميد ببندد (دست تكدي و نياز به سوي ديگران دراز نكند) بلكه بايد خودش با كار و تلاش مخارج زندگي خود و خانواده اش را تأمين نمايد و از آن گريزان نباشد. چرا كه كار از منظر اسلام اهميت فراواني داشته و براي آن معيارها و شرايطي ملاك گرديده از جمله (آگاهي، نظم و انضباط، انگيزه) تعهد و مسئوليت پذيري، پرهيز از افراط و تفريط، اطاعت از مافوق، نظارت، خلاقيت و تقسيم كار، كه سعي شده از ديدگاه امام علي(علیه السلام) مورد بررسي قرار گيرد.
كليد واژه: كار، آگاهي، نظم، انگيزه، تعهد، پرهيز، اطاعت، نظارت، تقسيم
مفهوم كار
از نظر لغوي كار به معناي شغل و پيشه1 و در اصطلاح، كار وسيله اي است براي فعليت يافتن آثار و پديده هاي طبيعي و آماده سازي آنها براي بهره برداري انسان.2
كار مجموعه عملياتي است كه انسان با استفاده از مغز، دست ها، ابزار و ماشين ها براي استفاده عملي از ماده روي آن انجام مي دهد و اين اعمال نيز متقابلاً بر انسان اثر مي گذارد.3
اهميت كار و تلاش در اسلام
كار در زندگي آدمي از اهميت اساسي برخوردار است و اين امري معلوم و شناخته شده است. اين اهميت در تعاليم اسلامي به خوبي تجسم پيدا كرده و تبیين گشته است و همچون انگيزه اي مثبت و نيرومند روح كوشش و تلاش را در افراد و گروه ها دميده است.4
يكي از پايه هاي مهم اقتصاد اسلامي كار است و اسلام براي كارهاي توليدي به ويژه كشاورزي و دامداري و درختكاري و كسب و تجارت اهميت بسيار قائل است كه مردم را از بيكاري و تنبلي و سهل انگاري به شدت نهي كرده است.
حضرت علي (علیه السلام) در اين راستا مي فرمايند:
«كاهلي و سستي موجب نقص است»5
هيچ فرد و جامعه اي، با تنبلي و سستي نميتواند زندگي آبرومندانه و شرافت مندي براي خويش فراهم آورد و نزد ديگران عزيز و سر بلند شود.
دانلود مقاله کار از منظر علی بن ابی طالب(علیه السلام)