آخرین باری که هدیه دادی یا گرفتی رو یادت میاد؟
در آموزه های دینی، بیان عیوب دوستان از روی خیرخواهی و به جهت اصلاح، هدیهای تلقی شده است که برادران دینی به یکدیگر اهدا میکنند. امام صادق علیه السلام میفرماید: «اَحَبُّ اِخوانی اِلی مَنْ اَهْدی اِلی عُیوبی؛( روضه بحار، ج 2، ص 250) محبوبترین برادران نزد من کسی است که عیب هایم را به من هدیه دهد (مرا نسبت به آنها آگاه کند)
چه خوب است که این فرهنگ هدیه دادن را تا جایی که ایجاد زحمت و چشم هم چشمی به وجود نیاورد میان خود رواج دهیم.
کادو
مصادیق مادی و معنوی هدیه
از مصادیق مادّی هدایا که در روایات و نیز فرهنگ ملّی ما مطرح شده است، میتوان به این موارد اشاره کرد:
1. خرید و تهیه گوشت، میوه نوبر و لباس نو در اعیاد مذهبی و مخصوصاً روزهای جمعه که ویژه عبادت است.
2. خرید اشیا و وسایلی که با عبادت در ارتباط است، از قبیل مهر،تسبیح، عِطر، جانماز، سجاده، کتب دعا، قرآن کریم، کفن و متعلّقات آن و… که این موارد بیشتر در سفرهای زیارتی برای دوستان و اقوام خریداری میشود.
3. خرید و تهیه چیزی که به عنوان سوغات مخصوص هر شهری است.
4. تربت مرقد مطهر سیدالشهدا علیهالسلام ، آب زمزم و آب سقاخانه حضرت رضا علیهالسلام که زائران به عنوان تبرّک و برای شفای دردهایشان برای یکدیگر هدیه میبرند.
5. برخی مصادیق هدیه دادن نیز ریشه در عرف و سنت های عمومی جامعه دارد و خود مردم آن را رسم كرده اند مانند هدیه دادن در مراسم عقد یا پاگشا كردن عروس و داماد و مانند آن. این گونه رسم ها هم تا آنجایی كه دست و پاگیر نباشد و بتوان در آن قصد قربت كرد، خوب است.
آنچه با دقّت در روایات اسلامی مهم به نظر میرسد، این نکته است که: باید به کیفیت و آثار تربیتی ـ معنوی هدیه توجّه شود و ارزش مادی و مالی آن نباید مورد توجه باشد، از همین رو مصادیق معنوی هدیه بر مصادیق مادی آن اولویت داده شده است؛ گرچه به اعتبار نیت پاک و خالص، این تفکیک وجهی ندارد.