بررسی محتوای دعای عرفه امام حسین (علیه السلام) با صحیفه سجادیه امام سجاد (علیه السلام)
تعریف و تبیین موضوع
دعا از زیباترین جلوههای نیایش و پرستش خداوند است که در مکتب معصومین از جایگاه ویژهای برخوردار است. محتوای ادعیهای که از معصومین روایت شده تنها به نیایش خداوند نپرداخته بلکه گنجینهای از آموزههای دینی و حکمت ها و معارف عمیق می باشد؛ که ضروریترین معارف را در اختیار انسانها و حقیقت جویان قرار میدهد. با بررسی دعاها و تجزیه و تحلیل آنها مشاهده میشود که اکثر مسائل مورد نیاز انسان به طرزی زیبا مطرح شده است.
در این پژوهش بر آنیم تا با بررسی محتوای و تطبیقی دعاهای صحیفه سجادیه و دعاهای عرفه به موضوعات مشترک این دو مجموعه با رویکرد تفسیری و تحلیلی بپردازیم.
با توجه به مطالب مذکور این پژوهش به دنبال برسی محتوایی دعاهای صحیفه سجادیه و دعای عرفه میباشد.
اهمیّت و ضرورت پژوهش
با برسی و تطبیق این دعاها به موضوعات مهمی که معصومین در این دعاها به آنها اشاره کردند میپردازند. در این دعاها معارف و مضامین بلند و عمیقی پنهان است که اگر انسان به آنها توجه نکند برخی از آموزههای دینی مشخص نمیشود.
پیشینه تحقیق
در مورد صحیفه سجادیه و دعای عرفه تحقیقاتی انجام شده است از جمله پژوهشهای انجام شده در زمینه صحیفه سجادیه به دانستنیهای صحیفه سجادیه اثر مصطفی اسرار و شرح دعای مکارم الاخلاق اثر آقای فلسفی انسان شناسی در صحیفه سجادیه اثر عبدالحمید فرزانه و رابطه قرآن با صحیفه سجادیه اثر آیت الله دری نجف آبادی و… .
و در زمینه دعای عرفه، شرح دعای عرفه اثر محمدباقر مدرس بستان آبادی و …
با توجه به تحقیقات مذکور این نتایج به دست میآید که نگاه محققین به ادعیه تنها به موضوعات خاص و ویژگیهای محتوایی دعا بوده است و کمتر به تطبیق بین موضوعات ادعیه صحیفه سجادیه و دعای عرفه پرداختهاند. از این رو ضرورت تحقیق در مورد تطبیق دعاهای صحیفه سجادیه و دعای عرفه مشاهده میشود.
سوال اصلی
چه اشتراکات موضوعی بین دعاهای صحیفه و دعای عرفه وجود دارد؟
سوالات فرعی
1- محور موضوعات دعای عرفه چیست؟
2- محور موضوعات دعای صحیفه سجادیه چیست؟
3- چه وجه تمایزی بین دعاهای صحیفه سجادیه و دعاهای عرفه وجود دارد؟
فرضیه
اشتراکات زیادی بین دعاهای صحیفه سجادیه و دعای عرفه وجود دارد از جمله مسائل اعتقادی، تربیتی، اجتماعی، سیاسی و… وجود دارد.
روش تحقیق
روشی که در این پژوهش دنبال شده روش تطبیقی و تحلیلی(تلفیقی) است. ابتدا با روش کتابخانهای اطلاعات اولیه جمع آوری میشود سپس با نگاه تطبیقی اطلاعات مورد برسی قرار میگیرد و ویژگیهای مشترک استخراج میگردد و در نهایت این دادهها مورد تحلیل قرار میگیرد.