تحقيق پاياني سطح (2) (كارشناسي)- فلسفهي انتظار و وظيفهي مردم در زمان انتظار- خانم فاطمه احدي
23 آذر 1394
تحقيق پاياني سطح (2) (كارشناسي)
مدرسه علمیه امام خمینی(ره)
فلسفهي انتظار و وظيفهي مردم در زمان انتظار
استاد راهنما:
حجةالاسلام سيدسيفالله نحوي
محقق:
فاطمه احدي
تاريخ دفاع:
زمستان 1385
چكيده
در اين تحقيق پاياني فلسفه و انتظار و آداب آن و نيز وظايف منتظران در دوران غيبت بررسي شده است.
انتظار به معناي رفتاري مركّب از ايمان و اعتقاد به مباني دين و اميد بر آينده ي روشن و دنيايي سرشار از عدالت توسط امام زمان(عج) است. انتظار، با توجه به نتايج آن ميتواند به صورت سازنده و ويرانگر نمايان شود. همچنين كسي كه انتظار ميكشد بايد آدابي را رعايت كند، ابتدا توجه داشته و به خدا رو آورد و سپس تعهد دروني و التزام عملي به مباني انتظار داشته باشد.
تكاليف مؤمنين در زمان غيبت به دو بخش فردي و شخصي منتظران، و وظايف سياسي-اجتماعي دسته بندي مي گردد.
تكاليف فردي و شخصي منتظران عبارتند از: معرفت كامل به امام(علیه السلام)، انتظار براي امام زمان(علیه السلام)، مقدم داشتن آن حضرت در هر زمان، مقدم داشتن آن حضرت در دعاها، دعا كردن براي كسب سعادت، آمادگي و ارتباط با امام(علیه السلام)، صبر كردن بر آزار ديگران، ياد هميشگي، عبادات نيابتي از سوي او، طلب ياري از او، صدقه دادن، خودسازي، اخلاص، هوشياري و هوشمندي.
وظايف سياسي-اجتماعي شامل: اداي حقوق امام، شناساندن امام به مردم، برپايي مجالس ياد امام زمان(علیه السلام)، تبليغات نوشتاري و فرهنگي، دشمني با دشمنان امام(علیه السلام)، آمادگي نظامي، تقيه نمودن، پرهيز از تعجيل مذموم، ايستادگي در آزمايش ها، تخصص و تعهد در امور، و تكذيب و ردّ مدعيان نيابت خاصه ي حضرت، ميباشد.
اداي حقوق شرعي، از وظايفي است كه مردم در برابر آن بزرگوار بر عهده دارند. روشن است كه بالاترين و مهمترين حق پس از حق خداوند متعال و رسول الله(صلی الله علیه و آله) حق امام(علیه السلام) است كه بايد به بهترين شكل ادا شود. از جمله خمس كه از فرايض شرعيه و از واجبات و فروعات دين مقدس اسلام مي باشد.
دعوت از مردم و آشنانمودن آنها با آن حضرت و هدايت آنان در اين مسير و سوق دادن آنان به بالاترين قله ي عرفان و شناخت آن حضرت نيز از تكاليف ديگر مؤمنان است و همچنين فعاليت هاي فرهنگي و تبليغات نوشتاري درباره ي آن حضرت از علايم محبت به امام زمان(علیه السلام) است كه البته به ميزان توانايي و استعداد هر فرد بستگي دارد. همچنين تلاش هاي فردي و اجتماعي مردم در جهت ايجاد آمادگي هاي نظامي و نيز تهيه ي امكانات و تجهيزات جنگي از ديگر وظايف مردم در زمان غيبت مي باشد.
انديشه ي انتظار آثار و پيامدهايي نيز در افكار و عقايد انسانها و نيز در اعمال و رفتار منتظران به جاي خواهد گذاشت. تقويت حس خداجويي و راز بندگي در انسانها، ايجاد رابطه ي عاطفي با پيامبران و ائمه ي معصومين -عليهمالسلام- و همراهي با آنان، و اميد به اجراي عدالت كامل الهي در جامعه و سپس در معاد از نتايج انتظار خواهد بود.
همچنين از نظر عملي، تلاش براي افزايش دينداري و روح تقوا در افراد، آمادگي بيشتر براي امر به معروف و نهي از منكر در جامعه و ايجاد روابط و اخلاق نيكو با ديگران از نتايج عملي انديشه ي انتظار مي باشد.